Chleb bezglutenowy własnej roboty

W internecie znalazłam kilka ciekawych i  podobno sprawdzonych przepisów na zdrowy chleb bezglutenowy. Bochenki są smaczne, a przede wszystkim bez konserwantów i wszelkiego rodzaju stabilizatorów. Drożdże zawsze można zastąpić bezglutenowym zakwasem z mąki gryczanej. przepis podawałam w poprzednim artykule. 

Chleb smile 

Przepis Olgi Smile na zdrowy i przepyszny chleb. Co prawda niektóre składniki mogą sprawiać kłopot. Ale myślę, że można je zastąpić lub weliminować.

  • 300 ml zakwasu bezglutenowego z mąki gryczanej
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mąki z amarantusa (prażonej)
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 ml chia lub siemienia lnianego (jeśli siemie, to rozdrobnione)
  • 80 ml sezamu
  • 80 ml babki płesznik
  • 80 ml ziaren konopi
  • 125 ml pestek słonecznika
  • 125 ml pestek dyni
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (nie koniecznie)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 litr wody filtrowanej lub mineralnej
  • 3 łyżki oleju oraz mąka do posypania formy

Chleb z zakwasem musi dobrze wyrosnąć przed pieczeniem. Wiem to z własnego doświadczenia. Ja zazwyczaj robię zaczyn zakwas, mąka ( tyle ile potrzeba do chleba) oraz woda. Gotową mieszankę wkładam w ciepłe miejsce na około 6- 12 godzin.

Potem dopiero resztę składników.

 Chleb bezglutenowy 1

mąka gryczana lub mąka bezglutenowa z M&S lub obie mąki pół na pół 0,5 kg
letnia woda 35C 550 ml
cukier trzcinowy 1łyżka
sól 2 łyżeczki
siemię lniane w ziarnach 1 szklanka
pestki słonecznika           0,5 szklanki
drożdze                  50 g
masło do smarowania formy
sezam do wysypania formy
łyżka bardzo słonej wody

Rozetrzeć drożdże z cukrem, wymieszać z wodą dodać mąkę, siemię i pestki. Wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać wodę. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie posolić i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć (ciasto ma strukturę gliniastą) do formy „keksówki” wysmarowanej masłem i wysypanej sezamem. Wyrównać ciasto palcami zwilżonymi w bardzo słonej wodzie. Obsypać sezamem z wierzchu. Wstawić formę do zimnego piekarnika i nastawić go na 160 C. Piec ok. godziny.

Kiedy chleb jest upieczony? Kiedy patyczek wbity w ciasto przestaje się kleić, oraz kiedy daje się swobodnie wyjąć z formy, a postukany „po plecach” wydaje przyjemny „głuchy” odgłos. Jeżeli po godzinie pieczenia nie słychać tego miłego uchu dźwięku, należy chleb z powrotem włożyć do formy i dopiec jeszcze ok. 10 minut.

Chleb bezglutenowy 2

bochenek o wymiarach 28x10cm

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej (skrobia kukurydziana lub ziemniaczana)
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)

Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połaczyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Ten etap można pominąć, bo udaje się z 1 wyrastaniem -(Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. )

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu.
Studź na kratce do pieczenia.