Placki z cukini z pieczarkami i papryką

Cukinia jako łagodna i naturalna w smaku stanowi wyśmienity dodatek do wielu potraw na ciepło jak i na surowo. W kuchni stanowi cały wachlarz możliwości i pobudza kreatywne zmysły kulinarne.

Młodą można jeść na surowo do kanapek lub sałatek zamiast świeżego ogórka. Ja osobiście lubię sałatkę grecką z młodej cukinii. Podsmażana lub duszona stanowi doskonałe uzupełnienie potrawy. Dziś proponuję placki z cukini z pieczarkami i papryką.

Składniki:

Kawałek cukini

Papryka

Pieczarki

Czosnek (1-2 ząbki)

Przyprawy: sól pieprz ( zamiast pieprzu używam czarnuszkę), czumbryca, trochę przyprawy gyros.

1-2 jajka

Mąka ziemnaczna

Cukinię zetrzeć na wiórki. Paprykę i pieczarki pokroić w kostki. Dodać czosnek, jajka, mąkę i przyprawy. Pozostawić na ok. 30 minut. Następnie rozgrzać patelnię i smażyć.

SMACZNEGO