Metoda na nieszczelne jelita

jelita.nieszcz

Nieszczelna jelita to jeden z problemów zdrowotnych, o których praktycznie się nie mówi. Natomiast wiele chorób układu pokarmowego i dolegliwości gastrycznych wynika właśnie z powodu nieszczelnych jelit.

Nieszczelne jelita mogą być przyczyną wszelkiego rodzaju alergii pokarmowych, zmęczenia, chorób tarczycy, chorób autoimmunologicznych, bólu stawów oraz spowolnienia przemiany materii. Zazwyczaj przyczyn tych dolegliwości  nie dostrzegamy właśnie w jelitach. Leczymy symptomy zamiast dojść do sedna.

Co jest powodem nieszczelnych jelit

Powodów jest wiele, a przede wszystkim:

– niewłaściwa dieta

– przewlekły stres

-toksyny, bakterie, robaki, pasożyty, pleśnie  namnażające się w naszych jelitach

– nierównowaga bakteryjna

Ścianki jelit mogą również uszkodzić białka znajdujące się w niewykiełkowanych ziarnach zbóż, cukrze, roślinach pochodzenia GMO oraz tradycyjnym nabiale. Niewykiełkowane ziarna zawierają dużą ilość tzw. blokerów czyli substancji zwanych lektyny i fityniny. Są to substancje, które stanowią naturalny mechanizm obronny roślin. Natomiast mają zły wpływ na ludzki organizm. Pisałam już artykuł na temat współczesnej zmodyfikowanej pszenicy, która to zawiera substancje obronne, przyczyniające się do gromadzenia glutenu w naszym organizmie. Mamy tutaj podobna sytuację.

Jak leczyć nieszczelne jelita

Moja metoda, którą wypróbowałam na sobie i nadal ją cyklicznie stosuję to gotowane buraki z kefirem. Buraki należy ugotować a następnie przetrzeć na tarce o drobnych otworach i dodać kefir lub naturalny jogurt. Ja stosuję kefir z grzybka tybetańskiego własnej roboty.

Aby problem nie powracał warto zrezygnować lub ograniczyć produkty glutenowe typu mąką pieczywo oraz nabiał.