Chińska sałatka z ogórków

cucumbers-863808_1280

Sezon ogórkowy w pełni. Większość z nas zaczyna już myśleć o zaprawach na jesień i zimę. Co prawda ostatnio zimy nie są zbyt uporczywe i męczące, ale nasza polska tradycja, zakorzeniona w naszych umysłach kieruje nasze myśli ku wekom i przetworom domowym na zimę.

Owoce i warzywa coraz tańsze więc warto pomyśleć o zrobieniu sobie małego co nieco na chłodne dni, a tym samym przypomnieniu sobie letnich smaków świeżych ogórków, wiśni tudzież innych jarskich i owocowych potraw w te nieprzyjemne wieczory.

Dziś przedstawiam moją ulubioną sałatkę chińską curry z ogórków, którą co roku sobie robię na zimę. Sałatkę można jeść tak do chleba lub dodawać do sałatek i surówek. Dodaje ona niepowtarzalnego smaku i aromatu potrawom. Ja szczególnie ją polecam w połączeniu z awokado. Zimą kupuję sobie owoc awokado, kroję na kostki i dodaję właśnie tą sałatkę. Sałatka z curry ma słodkawy smak i doskonale łamie goryczkę owocu awokado. Normalnie Pycha !!!

No dobra to przejdźmy teraz do sedna sprawy, czyli do przepisu.

Składniki:

  1. 2-2,5 kg ogórków (umyć i zetrzeć na plastry jak na mizerię) zasypać 3-4 łyżkami soli i wymieszać.
  2. Odstawić na ok. 8 godzin
  3. Po 8 godzinach zlać sok z ogórków i dodać 8-10 ząbków czosnku (wycisnąć w prasce), 1 ½ łyżeczki chili lub ostrej papryki, 1 łyżeczkę curry. Wymieszać z ogórkami. Ja dodaje jeszcze koper włoski i mieszam z ogórkami, ale to kwestia smaku.
  4. Wykonać zalewę do ogórków: 0,5 kg cukru, 1 1/2 szklanki octu, 8-9 łyżek oliwy. Wszystko zagotować w garnku i zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin.
  5. Zimną sałatkę nałożyć do słoików. Ogórki w słoikach powinny być w zalewie.
  6. Zakręcić i nie pasteryzować.

Zalewę, która pozostanie należy zlać do słoików i trzymać w lodówce. Stanowi ona doskonały sos winigree do wszelkiego rodzaju sałatek. Nie psuje się.

Uwaga !!!

W wersji oryginalnej przepisu do zalewy dawało się 1 kg cukru. Jednakże jak na mój gust ogórki wychodziły zbyt słodkie. Z mojego wieloletniego doświadczenia zaczęłam dodawać 0,5 kg cukru, wtedy sałatka ma typowo słodko-winny smak.