Oczyszczanie jelit

jelita

Jelita jako część naszego układu pokarmowego dzielą się na jelito grube i cienkie. Jelito grube składa się z okrężnicy i odbytnicy. Pokarm trafiający z żołądka jest przyswajany w jelicie cienkim, a niestrawione resztki przechodzą do jelita grubego.

Końcowe produkty przemiany materii trafiają do odbytnicy, z której to są wydalane w postaci kału. Tak wygląda geneza pracy naszych jelit w kilku zdaniach.  Jako narządy naszego układu pokarmowego są również narażone na działanie toksyn, złogów, kamieni  i innych substytutów , będących efektem przemiany materii. Generalnie substancje te latami mogą się gromadzić i zalegać w naszych jelitach np. w postaci tzw. kamieni kałowych, które utrudniają pracę jelit i powodują, że nasz organizm nie wchłania dostatecznie składników pokarmowych z pożywienia. Mają ogromny wpływ na nasz metabolizm. Dlatego warto co jakiś czas oczyszczać te  równie ważne narządy przemiany materii.

Proces oczyszczania jelit

Skuteczną metodą oczyszczania jelit jest lewatywa. Wiele osób to stosuje, niemniej jednak sama technika wykonania tego zabiegu może budzić problem. Dlatego znalazłam technikę prostszą i mniej inwazyjną. Dzień przed zabiegiem, w dniu oraz dwa dni po zabiegu warto zastosować dietę lekkostrawną. Nie jeść mięsa, unikać nabiału, pieczywa, białej mąki oraz produktów smażonych i pieczonych. Proponuję lekkie posiłki z owoców i warzyw oraz nasion, gotowane na parze. Zabieg najlepiej wykonać o 6 rano, wtedy to nasze jelita są najbardziej aktywne.

Do tej operacji będzie potrzebne:

– Stołek o wysokości muszli klozetowej.

– 4 litry przegotowanej i wystudzonej do temp. 36-40 st. C wody. Najlepiej żeby była jak najbardziej  świeża. Ja zazwyczaj wieczorem gotuję i rano ja podgrzewam do wskazanej temperatury. Może być nieco cieplejsza, ale bez przesady, wtedy efekt jest lepszy.

Wodę solimy solą najlepszego gatunku ( ja używam himalajskiej) w proporcji 1 łyżkę (płaską) na 1 litr wody. Uwaga-  należy zachować proporcję.

Następnie należy stopniowo popijać wodę, dzieląc je na porcje po 1 litrze. W międzyczasie warto wykonywać ćwiczenia typu skłony, pokłony, mięśnie brzuch itp., aby nastąpiła reakcja. Można też masować brzuch. Po pewnym czasie odczujemy parcie i potrzebę skorzystania z toalety. U mnie to tak mniej więcej po 15-30 minutach.

W ubikacji należy przyjąć odpowiednia pozycję. Do tego właśnie potrzebny będzie stołek. Siadamy na muszli klozetowej i nogi (stopy) kładziemy na stołku. Kolana mocno przylegają do tułowia.  W ten sposób nasz brzuch i jelita są ściśnięte. Dzięki temu wszystko z jelit zacznie bez problemowo schodzić. Ja staram się jeszcze wykonywać lekkie skłony i dociągać brzuch do kolan- to pomaga w usuwaniu kału w raz z toksynami. Można również użyć termoforu. Po opuszczeniu toalety pijemy wodę dalej, aż do momentu, gdy zaczniemy wypróżniać się sama wodą. Należy spodziewać się wszelkich objawów związanych z oczyszczaniem jelit – mogą pojawić się emocje, szczególnie te mocno skrywane, temperatura naszego ciała może się zmienić, doprowadzając do dreszczy lub potu, itd.
Po wszystkim warto odpocząć w pozycji leżącej, popijając herbatę z kopru włoskiego i pokrzywy. Sen jest jak najbardziej wskazany. Należy pamiętać by pierwszy posiłek po zabiegu był półpłynny i ciepły – najlepiej zastosować przecier/smoothie z owoców z dodatkiem siemienia lnianego, należy też unikać mięsa, mąki w każdej formie, wszelkich produktów mlecznych, a także produktów podrażniających jelito (wszelkie używki, napoje gazowe, produkty fermentowane, a także m. in. rzodkiew, rzeżucha, cebula, czosnek, grzyby, rośliny strączkowe, kapusta, kalafior). Przez kolejne dni warto unikać produktów kiszonych, a także zimnych, słonych, ostrych i kwaśnych.

Warto powtarzać zabieg co 2-3 miesiące w okresie jesiennym oraz wiosenny, najlepiej w nów księżyca.

Uwaga !!!

Oczyszczanie jelit jest ważnym procesem przed oczyszczaniem wątroby. Warto go zrobić  nawet dwa razy w tygodniu poprzedzającym oczyszczanie wątroby. Dzięki temu wszystkie złogi z wątroby nie zostaną uwięzione w jelitach.